Prezentul Ghid își propune să ofere părinților, tutorilor,  profesorilor și copiilor cunoștințe și instrumente necesare pentru utilizarea serviciilor de internet într-un mod sigur.

Dispozitivele de comunicare evoluează permanent, atât la nivel tehnologic, cât și la nivelul serviciilor furnizate. Acest progres tehnologic este determinat de necesitatea noastră de a comunica, de a fi mai informați şi de a ne distra prin intermediului dispozitivelor tehnologice pe care le putem purta cu noi aproape tot timpul.

Fiecare pas al evoluției tehnologice este imediat observat și adoptat de tânără generație. Astfel, computerul, internetul, reţelele de socializare sunt instrumente care fac parte din ce în ce mai mult din viaţa celor mici. Mulţi copii navighează liber pe internet din nevoia de a-şi căuta informaţii, materiale pentru temele pe care le au de făcut la şcoală sau pur şi simplu pentru a se juca.

De aceea, părinții și cei maturi trebuie să fie bine informați despre serviciile pe care le oferă tehnologia (accesul la Internet si la retelele de socializare, schimbul de imagini s.a.) pentru a fi capabili să își îndrume copiii în privința modului în care să utilizeze în mod adecvat și sigur tehnologia, dar și să decidă ce servicii să permită copiilor să utilizeze. Utilizat în condiţii de siguranţă, internetul poate fi acel instrument util de care au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos şi pentru a-şi modela personalitatea.

Totuşi, anumit conținut prezent pe Internet este ilegal sau dăunător pentru copii. Unul dintre cel mai utilizate instrumente de filtrare a conținutului pe internet și protejare a copiilor este controlul parental.